De Havanezer

Deze pagina is bedoeld om u te informeren over de (uiterlijke) eigenschappen van de Havanezer.

FCI Classificatie:

Rasgroep 9 : Gezelschapshonden, afdeling 1- Bichons en aanverwanten. Afkomstig uit Westelijk Middellands zeegebied, kuststreken van Italië en Spanje. Ze werden door zeelieden meegebracht naar Cuba. Het oorspronkelijke witte Cubaanse ras werd gekruist met voornamelijk gekleurde poedels en in de loop van de 19e eeuw, ontstond de huidige Havanezer. Tot 1959 was het een troeteldier van de welgestelden op Cuba en door de revolutie werden slechts enkele Havanezers door gevluchte Cubanen meegenomen naar de VS en Costa Rica. In de jaren ’70 is er heel doelbewust en vakkundig gefokt om de huidige Havanezer die we nu kennen te krijgen. Door het zorgvuldige fokbeleid van de afgelopen jaren, kun je spreken van een goed gezonde populatie, waarin weinig ziekten en erfelijke afwijkingen voorkomen. Op bepaalde erfelijke afwijkingen worden ze getest.
– De ogen op PRA( progressieve Retina Atrofie),is een aangeboren afwijking waarbij het netvlies vertroebelt en het gezichtsvermogen verslechterd en Cataract, waarbij de juveniele( jeugd) vorm erfelijk is. Ouderdomsstaar is niet erfelijk.
-de knieën op Patella Luxatie, is een afwijking waarbij de knieschijf af en toe of permanent uit de groeve schiet.De Havanezer is zeer aanhankelijk en erg gesteld op gezelschap van mensen. Ze zijn zachtaardig, meegaand en vrolijk. Ze zijn intelligent en leren snel. Ze zijn makkelijk op te voeden, omdat ze je het graag naar de zin willen maken. Ook kunstjes hebben ze zo onder de knie. Bij de cursus gedrag en gehoorzaamheid  en behendigheid, doen ze het erg goed.
Havanezer 1

De Havanezer houdt erg van gezelschap en is zeker aan te leren een aantal uurtjes alleen thuis te blijven. Voor mensen die de hele dag werken is de Havanezer ongeschikt. Het is het ergste wat je ze kunt aandoen! Het liefst gaan ze overal mee naar toe en zijn erg makkelijk. Omdat ze zo gevoelig zijn, is straffen niet nodig. Een corrigerend woord is al genoeg en begrijpen dat direct. Ik heb mijn hond opgevoed, door positief gedrag te belonen en negatief gedrag te negeren….het is een geweldige, lieve , sociale en gehoorzame hond geworden.De Havanezer is een vrijwel reukloos en niet verharend. Worden ook wel tot de hypoallergenen honden gerekend.

Algemeen uiterlijk
De Havanezer is een kleine stevige hond, laag op de poten, met een lange overvloedige vacht, bij voorkeur golvend. Het gangwerk is levendig en veerkrachtig.
Gedrag en karakter:
Buitengewoon levendig en pienter, makkelijk op te leiden tot waakhond. Aanhankelijk, van nature vrolijk, beminnelijk, charmant, attractief, speels en zelfs een beetje een clown. Houdt erg van kinderen en kan eindeloos spelen.

Havanezer 2Havanezer 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangrijke verhoudingen:
De lengte van de snuit (van neuspunt tot stop) is gelijk aan de afstand tussen stop en achterhoofdsknobbel. De verhouding tussen de lichaamslengte (gemeten van boeggewricht tot zitbeen) tot schofthoogte is 4:3

Hoofd
Van middelmatige lengte. De verhouding tussen de lengte van het hoofd en de lichaamslengte (gemeten van schoft tot staartaanzet) is 3:7
Schedel
Vlak tot heel weinig gewelfd, breed, voorhoofd weinig verheven. Van bovenaf gezien afgerond aan de achterkant en bijna recht en vierkant aan de drie andere zijden.
Stop
Matig aangeduid.
Neus
Zwart of bruin.
Snuit
Geleidelijk licht smaller wordend in de richting van de neus, maar noch spits noch stomp.
Lippen
Fijn, droog en strak.
Kaken
Schaargebit. Men streeft naar een compleet gebit. Afwezigheid van de premoloren(PM1) en de moloren (M3) is toegestaan.
Wangen
Zeer vlak, niet uitstekend.
Ogen
Tamelijk groot, amandelvormig, zo donkermogelijke kleur bruin. Vriendelijke uitdrukking. De ooglidranden moeten donkerbruin tot zwart zijn.
Oren
Tamelijk hoog aangezet, langs de wangen vallend, een lichte plooi vormend, licht opgeheven, eindigend in een afgeronde punt. Bedekt met lange haren, noch afstaand als molenwieken, nog tegen de wangen hangend.
Hals
Middelmatige lengte.
Lichaam
De lichaamslengte is iets groter dan de schofthoogte.
Rugbelijning
Recht,licht gewelfd bij de lendenen.
Kruis
Goed afhellend.
Ribben
Goed gewelfd.
Buik
Goed opgetrokken.
Staart
Hoog gedragen, bij voorkeur gekruld over de rug of in de vorm van een bisschopsstaf. De staart is bedekt met een franje van lange zijde-achtige haren.

Ledematen:

Voorhand
Recht en evenwijdig, droog, goed beenderstelsel (bone). De afstand tussen de grond en de elleboog mag niet groter zijn dan de afstand tussen elleboog en schoft.
Achterhand
Goed beenderstelsel, matige hoekingen.
Voeten
Beetje langwerpig van vorm, klein en compact
Gangwerk
Een opvallend licht en veerkrachtig, dat zijn vrolijke karakter onderstreept. Beweging is goed vrij en recht naar voren vanuit het front(schouders), de achterhand geeft de stuwkracht in een rechte lijn.
Vacht:
De wollige ondervacht is weinig ontwikkeld en vaak geheel afwezig. De bovenvacht is erg lang (12-18cm bij een volwassen hond), zacht sluik of gegolfd en kan gekrulde lokken vormen. Elke vorm van toiletteren is verboden, hetzij met de schaar op gelijke lengte knippen of trimmen. Uitzondering is het bijwerken van de voeten, haren op het hoofd kunnen iets ingekort worden, zodat ze de ogen niet bedekken en op de snuit iets ingekort worden. Maar het natuurlijk laten vallen heeft de voorkeur. De vacht is zelden helemaal wit, beige tot rossig is verschillende scharkeringen( met zwarte haarpunten toegestaan), zwart, havannabruin, tabakskleur en rood bruin. Platen in deze vachtkleuren zijn toegestaan. Tan aftekeningen zijn toegestaan in alle scharkeringen.
Hoogte:
Schofthoogte van 23-27cm.
Toegestaan is 21-29 cm.

Fouten:
Iedere afwijking van voorafgaande beschrijving moet als een fout beschouwd worden, die naar gelang zijn ernst en zijn gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de hond zal worden bestraft op de show.

Ernstige fouten : 
-het geheel niet voldoen aan het type.
-te stompe of spitse snuit, waarvan de lengte niet gelijk is aan die van de schedel.
-roofvogel ogen, te diep liggende of uitpuilende ogen, gedeeltelijk gepigmenteerde ooglidranden.
-te lang of te kort lichaam.
-rechte staart, niet hoog gedragen.
-Frans front (polsen te nauw in stand, voeten naar buiten gedraaid).
-misvormde voeten
-harde vacht, weinig overvloedige vacht, korte vacht (behalve pups), getoiletteerde vacht.

Diskwalificerende fouten :
-agressief of schuw gedrag.
-(deels)niet gepigmenteerde neus
-boven- of ondervoorbeet
-entropion( het naar binnen krullen van de ooglidrand, in meer of mindere mate), ectropion( onderste ooglidrand is te groot, je kijkt tegen het roze slijmvlies) een of beide ooglidranden niet gepigmenteerd.
-maat onder of boven de in deze standaard aangegeven norm.

Elke hond die lichamelijke of gedragsafwijkingen vertoont dient te worden gediskwalificeerd.
Reuen moeten normale testikels bezitten, die geheel in het scrotum zijn ingedaald.